D & F
 
 

Alle actuele informatie i.v.m. de westhoek kunt u vinden op www.toerismewesthoek.be.

plan uw verblijf

Lekker eten in tal van leuke restaurantjes!

  • De Zaligheid in Leisele

  • ’t Voshol in Leisele

  • De Schreve in Leisele 

  • Bachten de Kupe in Izenberge

  • Op goed Geluk in Beauvoorde

  • ’T Scheurvliet in Beauvoorde

  • ’t Hof van Commerce in Stavele

  • ’t Jachthuis van Eversam in Stavele

  • ’t Molenhof in Vleteren

  • ’t Kerkegat in Roesbrugge

 

de vlaamse kust

Onze gastenkamers bieden een ideale uitvalsbasis naar de kust (17 km ), bvb. De Panne, Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort. Van hieruit kunt u langs rustige, filevrije secundaire wegen de badplaatsen bereiken.

 

fietsen en wandelen

Wij helpen onze gasten graag met het uitstippelen van een leuke wandel- of fietsroute, aangepast aan eenieders mogelijkheden. Alle wandel- en fietskaarten (knooppunten, routes…) zijn  gratis ter beschikking van de gasten.


Fietsen

Onze ervaring leert dat de meeste mensen het liefst met hun eigen vertrouwde fiets de mooie streek komen ontdekken. Comfort en veiligheid onderweg zijn geen overbodige luxe. Af en toe lukt het niet om de eigen fiets mee te brengen. Om een fiets te huren kijkt u best eens op de website van www.veloco.be. U vindt er ongetwijfeld  een fiets (ook elektrische) die het best bij u past om onze regio te verkennen. In uitzondering  hebben wij ook enkele fietsen die vrij gebruikt kunnen worden. Het vlakke landschap biedt uitstekende fietsmogelijkheden. Via de fietsknooppunten kunt u uw eigen route uitstippelen. Kijk ook eens op fietsnet.be om uw route uit te printen (www.fietsnet.be   www.fietsroute.org

                                                                          
Wandelen

In de IJzervallei kan men wandelen met de knooppunten. Dit schept eindeloze mogelijkheden.  Van de vaste wandelroutes  is de Dode IJzerwandelroute (7,8 km) de grootste aanrader! Dit pad kronkelt zich doorheen de ijzervallei en loopt  door het pittoreske dorpje Haringe. Daar is een bezoekje aan de kerk echt de moeite waard (historisch Van Peteghemorgel, crypte). Het gebruik van onze wandelkaart is gratis. Ook de Sint-Sixtuswandelroute (7,1 km) zal elke wandelaar bekoren. Meer uitleg over fietsen en wandelen vindt u op westtoer.be.

 

cultuur

'Dons en Flanel' ligt op een boogscheut van Watou, gekend van de poëziezomers. In Izenberge kunt u terug naar de tijd van toen in het openluchtmuseum 'Bachten de Kupe'. In Alveringem vinden we in het Mout en Brouwhuis De Snoek 'het museum van de dorst'.  Jaarlijks is er een zomertentoonstelling met werk van actieve kunstenaars. In Poperinge kunt u het Hopmuseum bezoeken en onderweg eens door het prachtige Westvlaamse Heuvelland rijden. In de kerk van Haringe zijn er op regelmatige basis orgel- en pianoconcerten.

 

historiek

Een bezoek aan Ieper confronteert ons met het oorlogsverleden van de Westhoek. Dit kunt u bijna 'voelen' in het In Flanders Fields Museum en op de talrijke  Commonwealth War Graves. Ieper is een mooie stad met een rijk handelsverleden en dat kunt u dan ook zien aan de vele mooie gebouwen, de Lakenhallen, de goed bewaarde kazematten en vestingen rond de stad. Elke avond om 20 u speelt men er 'The Last Post' aan de Menenpoort. Veurne ligt vlak bij de kust en moet u eigenlijk eens gezien hebben. De verlichte trapgevels van het stadhuis en de huizen op de grote markt zijn een streling voor het oog. De IJzertoren en de Dodengang in Diksmuide zijn opnieuw getuigen van de grote oorlog. Elk jaar houdt men er nog de IJzerbedevaart. Een bezoek aan Lo brengt ons bij de Caesarsboom, een zeer oude taxusboom. Volgens de legende bond Caesar hier nog zijn paard aan vast. Het landschap van Poperinge wordt gekenmerkt door de typische hoppevelden. Brugge en Kortrijk liggen dan weer wat verder maar een daguitstap van hieruit is altijd mogelijk. Steden In Frankrijk zoals Hondschoote, Cassel, Bergues, Duinkerke, Calais en Rijsel zijn gemakkelijk te bereiken en om verschillende redenen de moeite waard om te bezoeken.

 

pretparken

 Wie in 'Dons en Flanel' logeert staat in een wip in Plopsaland (17 km) of in Bellewaarde (35 km). 

 

plezier en vertier

Maak van de gelegenheid gebruik om de koekjesfabriek van Jules Destrooper in Lo te bezoeken. Onze Koning Albert deed dat ook. Een bezoek aan het Kasteel van Beauvoorde is ook de moeite waard. Stap daar ook eens binnen in café Tuur Djes, de waard en de waardin zullen u met open armen ontvangen. Het beste bier van de wereld wordt gebrouwen in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Het bier kun je proeven in de horecazaak 'In de Vrede', gelegen in de schaduw van de abdij. Als je geluk hebt kun je er zelfs bier kopen. Ook in Watou hebben ze heerlijk patersbier nl. het Sint Bernardusbier. Op zoek naar een leuk cafeetje? Wij geven u graag advies. Wat dacht u van De Leute, Au Saint Eloi, Het Witte Paard, Le Cadran, Café d'Heybeke, De Vette Os, La Taverne du Westhouck. Op zoek naar een fijne maaltijd? Geen probleem, hier in de omgeving kent men iets van culinaire verwennerij: De Zaligheid, De Schreve, 't Voshol, Op Goed Geluk, ‘t Scheurvliet, ’t Kerkegat,, ’t Jachthuis van Eversam, "Potje Paté", Restaurant Bachten De Kupe zijn slechts enkele voorbeelden. Bourgondischer kan het haast niet...